Vumi's Antika  

Nazad   Vumi's Antika > O S T A L O > Zanimljivosti
Portal Galerija Pričaonica Detektor šop Pomoć korisnička lista Kalendar Označite sve forume kao pročitane

Zanimljivosti Sve što nalazite zanimljivo...

Odgovor
 
Teme - opcije
  #51  
Staro 04.01.2008, 17:21
bokiii
Gost
 
prilozi: n/a
Kradeni novčići iz Viminacijuma na aukcijama
Autor: Beta | 03.01.2008 - 14:47

Arheološki lokalitet Viminacijum u Srbiji je poslednjih godina posebno na meti pljačkaša, a novčići koji se nude na prodaju sa tog značajnog nalazišta mogu se stalno iznova videti na internet aukcijama kuće eBay.

Profesor Hans-Markus fon Kanel, upravnik Instituta za arheologiju Univerziteta u Frankfurtu, izjavio je za Betu da je nedavno jedna osoba nudila na prodaju metalni novac iz Viminacijuma, uz napomenu da je do sada prodala već 170.000 komada, da će uskoro tlo na tom nalazištu biti prazno i da će onda i cene da skoče.

Nemački arheolozi procenjuju da je proteklih godina na stotine hiljada metalnih novčića iz rimskog vremena, kao i drugih metalnih predmeta iz arheoloških nalazišta u Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana i istočne Evrope ilegalno uneto i prodato u Nemačkoj, u drugim zapadnoevropskim zemljama i u SAD.

Omiljeni plen pljačkaša arheoloških iskopina su novčići, delovi kaiševa, ukrasi. Ovi predmeti se lako transportuju i lako nalaze kupce u Nemačkoj i zapadnoj Evropi, i posebno na američkom tržištu gde postoji ogroman broj privatnih kolekcionara, navode stručnjaci.

Da bi se to sprečilo, vlasti u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji moraju da utiču da građani shvate da nije dopustivo da se pljačkaju arheološka nalazišta, jer se, i to je posebno važno, time uništavaju i sopstveni istorijski koreni, rekao je za Betu profesor Hans-Markus fon Kanel.
odgoovorite sa citatom
  #52  
Staro 04.04.2008, 11:29
bokiii
Gost
 
prilozi: n/a
Operske arije u Viminacijumu
U planu su i radovi na iskopavanju hipodroma monumentalnih razmera, čija dužina iznosi oko 400 metara. Ovi radovi trebalo bi da otpočnu odmah posle okončanja iskopavanja amfiteatra, prvog i jedinog na teritoriji Srbije

KOSTOLAC - Na antičkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca, pored nastavka radova na iskopavanjima, do kraja godine planira se održavanje brojnih kulturnih manifestacija, u cilju turističkog promovisanja ovog rimskog naselja, koje datira od prvog do sedmog veka nove ere.

- Kao posebno zanimljivo dešavanje, najavio bih gostovanje svetski poznatog tenora Julijusa Besta, zakazano za 29. avgust ove godine. Koncert će biti izveden pred brojnim diplomatskim korom, uz direktan TV prenos koji će se realizovati uz pomoć 12 kamera i dvoja reportažna kola - rekao je pomoćnik ministra kulture i rukovodilac istraživanja Viminacijuma, arheolog Miomir Korać. On je nedavno boravio u Italiji, u kojoj su pokazali spremnost za investiranje u izgradnju „Rimskog puta“, kojim bi se predstavilo kretanje nekadašnjih rimskih imperatora. Put bi bio dužine 600 kilometara i vodio bi od Sirmijuma, preko Beograda i Viminacijuma do Đerdapa.

Osim gradnje „rimskog puta“, u planu su i radovi na iskopavanju antičkog hipodroma monumentalnih razmera, čija dužina iznosi oko 400 metara. Ovi radovi trebalo bi da otpočnu odmah posle okončanja iskopavanja amfiteatra, prvog i jedinog antičkog amfiteatra na teritoriji Srbije, sa preko 12.000 mesta. Finansijsku pomoć u ovom poduhvatu pružio je i američki ambasador Kameron Manter, koji je u septembru prošle godine poklonio 31.200 dolara, namenjenih iskopavanjima i zaštiti amfiteatra. Takođe, u pripremi je izgradnja „Centra Viminacijum“, svojevrsnog naučno-istraživačkog centra, predviđenog za obuku studenata arheologije iz cele Evrope. Ovaj objekat, zamišljen kao rimska carska vila, prostiraće se na površini od oko 2.800 kvadrata. Za njegovu gradnju ove godine iz budžeta Ministarstva kulture izdvojeno je 28 miliona dinara i 35 miliona iz budžeta Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj.

ISELJAVANJE HRAMOVA ZBOG UGLJA

Na Viminacijumu se trenutno odvijaju radovi na premeštanju devet antičkih hramova, jer su otkriveni na delu zemljišta kojim treba da napreduje površinski ugljenokop Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. Pojedini eksponati sa Viminacijuma uskoro će moći da se vide i u Narodnom muzeju u Požarevcu, po okončanju projekta „Rimski put“, za čiju realizaciju je evropska Agencija za rekonstrukciju odobrila 150.000 evra.

VIDEO-NADZOR PROTIV LOPOVA

Ministarstvo kulture krajem prošle godine izdvojilo je 21,9 miliona dinara za ugradnju video-nadzora na svim arheološkim lokalitetima u zemlji, kao i za njihovo međusobno povezivanje i umrežavanje. Zahvaljujući tome, osim uvođenja čuvarskih službi, na Viminacijumu su eksponati zaštićeni i instaliranjem elektronske opreme za praćenje, sa 16 video-kamera, koje ne dozvoljavaju da bilo ko neopaženo uđe na ovaj antički lokalitet.

Zbog dugoročne zaštite Viminacijuma, nedavno je u Ministarstvu kulture predstavljen plan generalne regulacije, koji obuhvata i kulturni, ekonomski i turistički razvoj ovog lokaliteta. Generalna regulacija odvijala bi se u tri faze, od trajne zaštite, preko arhitektonske rekonstrukcije, do izgradnje novih objekata za prateće sadržaje. Ovaj plan predviđa tri mogućnosti budućeg razvoja Viminacijuma. Prva predstavlja njegovo prerastanje u kulturno središte ne samo regiona, već i cele Srbije, dok je druga vezana za formiranje zabavno-rekreativnog centra, u kome bi bila oživljena svakodnevica stanovnika nekadašnjeg rimskog naselja. Treća mogućnost je razvoj Viminacijuma kao poslovno-edukativnog centra, uz izgradnju savremenih objekata, prilagođenih celokupnom ambijentu. Plan generalne regulacije Viminacijuma realizovao bi se u narednih 60 do 80 godina.
Autor:
Agencija SINA

* Dodaj novi komentar
* Verzija za štampu

Srbija - sve vesti:

*
Robijaću, ali neću platiti ni dinara
*
Operske arije u Viminacijumu
*
Da li je narušen sudijski ugled?
*
Opet pali narodni heroji
*
Noćna borba sa pacovima

* Naslovna
* Politika
* Tema
* Društvo
* Ekonomija
* Svet
* Hronika
* Kultura
* Ljudi i događaji
odgoovorite sa citatom
Odgovor

Teme - opcije

Forumske odredbe
Vama nije dozvoljeno, postavljanje novih tema.
Vama nije dozvoljeno odgovarati na priloge
Vama nije dozvoljeno uploadovati dokumenta
Vama nije dozvoljeno obrađivati vaše priloge

BB-kod je uključen.
Smileys su uključen.
[IMG] Kod je uključen.
HTML-kod je isključen.


Slične teme
TEMA Autor Forum odgovora zadnji prilog
Antika rammstein Antika 14 29.10.2005 01:15
Mauzolej cara Hostilijna rammstein Zanimljivosti 5 22.04.2005 04:01


brojač posjetilaca

Powered by vBulletin® Verzija 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by vBCMS® 2.7.1 ©2002 - 2024 vbdesigns.de
Vlasnik foruma nije zadužen za zaštitu ovdje unesenih tekstova, slika ili dokumenata.Za sve unesene tekstove, slike i dokumenta odgovaraju sami autori priloga!!! Ako slučajno dođe do kršenja tuđih autorskih i drugih prava, odgovoran je sam autor unesenog priloga, tako da se sam vlasnik foruma oslobađa bilo kakve odgovornosti!!!